Cuprins:
Ce reguli trebuie să respecte cicliștii pe drumurile publice?
Echiparea bicicletei pentru drumurile publice
Accesorii obligatorii pentru bicicletă
Claxon
Far și stop electric
Benzi reflectorizante pe anvelope și spițe
Accesorii opționale pentru bicicletă
Suport pentru bidon
Coșul
Portbagajul
Apărători roți și cadru
Sistem antifurt
Ciclocomputer
Echipament de protecție recomandat
Casca de protecție
Vesta reflectorizantă
Cotiere și genunchiere
Echiparea bicicletei pe timp de iarnă
Echiparea bicicletei pe timp de ploaie
Echiparea bicicletei pe timp de noapte
Concluzie
Ce reguli trebuie să respecte ciclistii pe drumurile publice
Înainte de toate, este important să înțelegem că, așa cum este văzută de Codul Rutier, bicicleta este un vehicul. Asta înseamnă că, deși nu există un cod rutier special pentru bicicliști, mersul pe bicicletă, în trafic, este supus unor reguli de circulație. De exemplu, conform legislației în vigoare, copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta sau trotineta pe șosea. Iar cei peste 14 ani au obligația de a cunoaște regulile de circulație și de a-și echipa bicicleta pentru drumurile publice, pentru a evita accidentele. Respectarea regulilor de circulație în trafic este extrem de importantă, dacă vrem să evităm accidentările, dar și amenzile. Trecem în revistă cele mai importante reguli de circulație:
-
Pentru a conduce o bicicletå pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoști regulile de circulație și să fii echipat corespunzător;
-
Vei circula doar pe pista specială, destinată circulației bicicletelor, dacă există una;
-
În cazul în care călătorești în grup, circulația bicicletelor se va face pe un singur rând;
-
Nu ai voie cu bicicleta pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei;
-
Nu ai voie să traversezi pe trecerea de pietoni, circulând pe bicicletă;
-
Ești obligat să ai asupra ta actul de identitate;
-
Nu ai voie să circuli sub influența băuturilor alcoolice.
Echiparea bicicletei pe drumurile publice
Pe lângă regulile de circulație prevăzute de legislație în cazul bicicliștilor, Codul Rutier ne spune și cum trebuie să ne echipăm bicicleta pentru a circula pe drumurile publice. În ce constă echiparea obligatorie a bicicletei?
Accesorii obligatorii pentru bicicletă
ClaxonulClaxonul de bicicletă este nu doar obligatoriu, dar și unul dintre cele mai importante accesorii, indiferent că vorbim despre cicliști juniori sau seniori. În jungla urbană în care ne învârtim, plină de șoferi neatenți și grăbiți, claxonul ajută ciclistul să atenționeze alți participanți la trafic, șoferi sau chiar pietoni și să evite, astfel, accidentele.
Vezi aici modele de claxon
Far și stop
Luminile sunt obligatorii și extrem de importante, mai ales pe timp de noapte, oferind vizibilitate în trafic. Poliția Română atrage atenția asupra faptului că, pe timp de noapte, în condiții de ceață, sau orice alte circumstanțe în care vizibilitatea este redusă, bicicleta trebuie echipată cu lumină de culoare albă sau galbenă pe față. Pe spate, trebuie să aibă o lumină de culoare roșie și cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.
Vezi aici modele de far și stop
Benzi reflectorizante pe anvelope și spițe
Nici roțile nu sunt uitate de autorități, care ne cer ca bicicleta să fie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante pe anvelope, astfel încât, în mișcare, acestea să formeze un cerc continuu. Pentru acest lucru, cel mai la îndemână sunt benzile reflectorizante, care pot fi montate cu ușurință pe anvelope și spițe. Ideea de bază este ca bicicleta să fie cât mai vizibilă în trafic, mai ales dacă vorbim de condiții meteorologice vitrege, cum ar fi ceața, întunericul sau ploaia. Așa că nu te gândi că sunt prea multe accesorii luminoase și folosește-le cu încredere ca să îți echipezi bicicleta corespunzător pentru drum.
Accesorii opționale pentru bicicletă
Suportul pentru bidonMersul pe bicicletă presupune efort fizic considerabil, motiv pentru care hidratarea este extrem de importantă, pentru a menține la nivel optim electroliții din organism. Hidratarea te va ajuta să nu te simți moleșit, să ai energie și să te bucuri mai mult de acest sport. Așa se face că bidonul de apă este esențial. Și la fel de important este și suportul pentru bidon, care se montează pe cadru și îți permite accesul ușor la sticla de apă, fără a te incomoda când pedalezi.
Vezi aici modele de bidon și suport pentru bidon
Coșul de bicicletă
Coșul se montează pe partea din față a bicicletei și este util pentru depozitarea diferitelor obiecte personale. Cei mici pot adăuga în coș rucsacul pentru școală sau jucării. Nu doar atât, dar dacă te deplasezi la birou sau la cumpărături, coșul se poate dovedi un loc foarte practic pentru servietă sau sacoșele cu produse. Montarea lui pe față îl face să fie mereu în raza vizuală a biciclistului, oferindu-i control permanent acestuia asupra obiectelor depozitate în el.
Vezi aici modele de coșuri de bicicletă
Portbagaj
Fie că obișnuiești să ieși la o plimbare pe bicicletă prin oraș, fie că faci naveta pe bicicletă pe o distanță mai lungă, bagajele sunt mereu o necesitate iar portbagajul este mereu soluția salvatoare. Spre deosebire de coșul pentru bicicletă, care se montează pe față, portbagajul este gândit pentru montarea pe spate, și te va ajuta să cari cât mai multe lucruri la nevoie.
În funcție de tipul bicicletei, portbagajul poate fi și el versatil, din aluminiu sau alte metale, compatibil cu majoritatea genților de pe piață sau doar cu unele modele, cu picioare ajustabile sau fixe etc. Tot așa, în funcție de model și preț, portbagajele pot susține greutăți ușoare sau sarcini mai mari, fiind ideale pentru navete, vizitarea obiectivelor turistice, efectuarea de comisoane prin oraș etc.
Vezi aici modele de portbagaj
Apărători roți și cadru
Apărătorile de noroi sunt o variantă foarte bună atunci când pedalezi în condiții de umezeală sau noroi. Există apărători sau aripi de protecție atât pentru față, cât și pentru spate și poți alege ambele variante, ca să te asiguri că stai departe de umezeala de pe traseu.
Vezi aici modele de apărători roți
Sistemul antifurtul
Este extrem de util atunci când ești nevoit să lași bicicleta într-un spațiu public, fără supraveghere. Atenție, însă! Niciun sistem nu îți poate garanta o protecție de 100% împotriva furturilor, însă poate reduce semnificativ acest risc.
Ciclocomputer
Ciclocomputerul este pentru bicicletă ceea ce computerul de bord este pentru mașină, oferindu-ți informații prețioase în timpul pedalării. Ciclocomputerul poate fi conectat prin cablu sau wireless și îți arată viteza, kilometrii parcurși, caloriile consumate etc.
Vezi aici modele de ciclocomputer
Echipamentul de protecție recomandat
Casca de protecție Deși casca de bicicletă nu este obligatorie, ci recomandată, te indemnăm, cu tărie, să o folosești! Poate cea mai importantă piesă de echipament de protecție pentru un ciclist, casca de bicicletă oferă ciclistului siguranță în trafic, ferindu-l de urmări grave în cazul unui accident și salvând, în anumite situații, viața. Deși riscul de cădere și lovire este mai ridicat la copii, mai ales la învățăcei, el nu trebuie subestimat nici la adulți sau la bicicliștii experimentați, care sunt la fel de expuși, mai ales în traficul urban.
Vezi aici modele de de cască de protecție
Vesta reflectorizantă
Așa cum farul de bicicletă și stopul te ajută să fii mai vizibil pe șosea, la fel și vesta reflectorizantă te face mai vizibil printre ceilalți participanți la trafic. Și nu este recomandat să o porți doar pe timp de noapte, ea fiind extrem de utilă și pe timp de zi, mai ales când este înnorat, ceață sau când plouă. Prin urmare, asigură-te că o ai la tine dacă pleci la drum și o poți folosi, în caz de nevoie!
Cotiere și genunchiere
La fel ca și casca de protecție, cotierele și genunchierele sunt accesori indicate pentru un plus de protecție în caz de accident. Le recomandăm cu atât mai mult copiilor, pentru a-i feri de lovituri puternice în caz de cădere și pentru a le oferi mai multă încredere, ca să continue să exerseze.
Vezi aici modele de cotiere și genunchiere
Echiparea bicicletei pe timp de iarnă
Oricât de mult ți-ar surâde ideea de a te plimba cu bicicleta în timp ce ninge, trebuie să reții că nu ai voie să circuli cu bicicleta, dacă străzile sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă. Plecând de la această regulă, ține cont că, pe timp de iarnă, bicicleta trebuie echipată cu anvelope speciale pentru anotimpul rece, anveope care au niște ținte metalice încorporate în cauciuc.
Apărătorile sau aripile de protecție sunt și ele importante iarna, pentru că te feresc de murdăria de pe șosea, strânsă de la zăpada topită.
Asigură-te că și tu ești echipat corespunzător! Extremitățile sunt foarte sensibile așa că, dacă decizi să ieși iarna din casă cu bicicleta, ‘’înarmează-te’’ cu mănuși potrivite, groase, din mateial rezistent la apă și vânt și o pereche de ghete de iarnă, impermeabile. Acoperă-ți și capul și nu uita că, dacă porți cască, poți opta pentru o căciulă subțire, dintr-un material rezistent la vânt.
Un accesoriu opțional, dar foarte important pe timp de iarnă este și husa de protecție pentru bicicletă, care te ajută să o protejezi de zăpadă și îngheț.
Echiparea bicicletei pe timp de ploaie
Echipamentul bicicletei pe timp de ploaie este indicat să conțină apărătorile de noroi. Fie că alegi apărători doar pentru față sau pentru față și spate, ele te vor feri de murdăria de pe traseu și îți vor oferi mai mult confort în timpul pedalării.
Ochelarii de ciclism pot fi și ei o variantă atunci când vrei să te aperi de stropii de ploaie.
Echiparea bicicletei pe timp de noapte
Înainte de a pleca la drum cu bicicleta pe timp de noapte, asigură-te că este dotată cu toate accesoriile de bicicletă prevăzute de Codul Rutier. Îți reamintim că este obligatoriu ca bicicleta să fie prevăzută cu far galben sau alb pe față, lumină roșie pe spate și benzi reflectorizante sau orice alt dispozitiv fluorescent-reflectorizant pe spițe.
Deși nu este obligatorie vesta reflectorizantă, îți recomandăm să o porți, pentru că îți sporește vizibilitatea printre ceilalți participanți la trafic și te poate feri de accidente. De asemenea, poți purta diferite benzi reflectorizante pe hainele tale, pe braț, picior, rucsac sau cască. Și poartă casca de protecție. Îți poate salva viața!
Concluzie
Deși nu are motor, bicicleta este un vehicul pe două roți și trebuie tratat ca atare, dotările obligatorii ale bicicletei, prevăzute de Codul Rutier, fiind o datorie a fiecărui ciclist față de ceilalți participanți. De cealaltă parte, accesoriile de bicicletă opționale sau cele recomandate sunt de dorit și pot fi alese în funcție de traseu, condiții de trafic sau nivelul de experiență a biciclistului.
Nu uita că mersul pe bicicletă este un sport care trebuie să îți aducă plăcere și o stare de bine. De accea, este important să respecți regulile de circulație și cele privind echiparea corespunzătoare a bicicletei pe drumurile publice. Bucură-te de acest sport, în siguranță!