Despre anvelope și de ce sunt ele importante
Anvelopele sunt mult mai mult decât niște inele de cauciuc, pline de aer. Sunt piese complexe de echipament, care vin pe piață într-o multitudine de forme, create special pentru a face față diferitelor provocări de pe șosea.
Anvelopele se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul bicicletei pentru care sunt achiziționate, construcție sau anotimp. Așadar, avem anvelope pe sârmă sau cauciuc pliabil, anvelope pentru bicicletele de oraș, pentru cursiere, pentru Mountain bike sau BMX. Tot așa, asemenea celor pentru mașini, există anvelope de vară, de iarnă, sau all seasons (potrivite pentru orice anotimp). La noi, vei găsi o gamă de anvelope atent selcționată, din rândul celor mai buni producători existenți pe piață, dintre care reamintim doar câțiva: Colinelli, Kujo, Kenda, Ralson, Mitas, Continental etc. De altfel, în testele individuale, anvelopele Continental au obținut chiar rezultate de top, remarcându-se prin aderență excelentă și rezistență la uzură, datorită tehnologiei inovatoare bazată pe compuși de siciliu, gândită inițial pentru standarde de performanță.
Cuprins
1. Anvelope din cauciuc pe sârmă sau anvelope din cauciuc pliabil? Avantaje și dezavantaje2. Anvelopele pentru șosea - sugestii și recomandări
3. Anvelopele pentru MTB si off road - sugestii și recomandări
4. Anvelopele de iarnă
5. Cum alegem anvelopele potrivite pentru bicicleta noastră?
6. Ce ne spune balonajul despre confortul oferit de bicicletă?
7. Întreținerea anvelopelor - sfaturi și recomandări
Anvelope din cauciuc pe sârmă sau pliabil?
Cauciucul pe sârmă este prezent la anvelopele mai ieftine sau la cele care au nevoie de o ranforsare suplimentară a pereților laterali. Datorită materialul, prinderea pe jantă este mai solidă în cazul acestora, iar greutatea este mai mare ca în cazul anvelopelor din cauciuc pliabil. Cele care sunt construite din cauciuc pliabil sunt mai scumpe, se pot monta și demonta mai ușor și cântăresc, în general, mai puțin.Intră aici ca să descoperi o gamă variată de anvelope din cauciuc pe sârmă și anvelope din cauciuc pliabil.
Anvelopele pentru șosea (potrivite bicicletelor de oraș, cursierelor)
Așa cum le spune și numele, acest tip de anvelope este potrivit pentru mersul prin oraș sau pe șosea. Sunt potrivite atât pentru șosea umedă, cât și uscată. În ceea ce privește dimensiunea, nu sunt extrem de late. Cele mai multe modele disponibile pe piață sunt de 23 milimetri, și pot ajunge până la 28 milimetri, suficiente pentru a asigura un confort bun pentru mersul prin oraș.Ți-am pregătit aici o selecție de anvelope potrivite pentru șosea.
Anvelopele de mountain bike și off road
La fel ca în cazul mașinilor, și bicicletele cer anvelope speciale dacă terenul pe care sunt folosite este dificil (off road). Ne referim aici la terenul accidentat, cu pământ uscat sau pentru noroi. Anvelopele speciale de off road vin cu crampoane mai mult sau mai puțin distanțate, care îți vor ușura pedalarea, sporind aderența față de sol.Sugestiile noastre pentru anvelopele de mountain bike și off road le găsești aici.
Anvelopele de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt anvelope speciale, care vin însoțite de crampoane și ținte metalice. Acestea oferă o aderență suplimentară pe suprafețele alunecoase.
Cum alegem anvelopele potrivite?
Răspunsul la această întrebare este simplu: în funcție de nevoi. Asemenea pieselor de echipament și accesoriilor, anvelopa trebuie aleasă și ea cu grijă. În primul rând contează unde vei folosi bicicleta. Obișnuiești să te plimbi doar prin oraș/pe șosea? Sau îți plac activitățile off-road? Cauți anvelope pentru o ieșire la munte cu prietenii sau vrei să îți echipezi bicicleta pentru zilele de iarnă? Odată ce ai bifat răspunsurile la aceste întrebări, ai făcut deja primul pas în procesul de alegere a anvelopelor. Ține minte câteva reguli de bază înainte să pleci în căutarea anvelopelor pentru bicicleta. Anvelopele cu o greutate mai mică oferă o tracțiune superioară și o rezistență mai mică la rulare. Ce înseamnă asta? Cu cât anvelopa este mai grea, cu atât adaugă greutate la masa totală a bicicletei tale și îți va fi mai greu să pedalezi. Apoi, alege întotdeauna dimensiunea anvelopei, după dimensiunea roții. O roată de 28 inch cere o anvelopă de 28. Și nu uita! Anvelopele mai înguste sunt mai potrivite pentru noroi, pentru că îți permit să înaintezi mai ușor. Cele mai late sunt mai utile pe terenurile de off road, iar cele medii pentru oraș/șosea.
Lățime de la 1.50 la 2.00/2.30 - traseu de oraș/șosea
Lățime de la 2.10 la 2.25 - traseu de munte
Lățime de la 2.30 la 2.45 - off road dificil
Ce ne spune balonajul despre confortul pe care îl oferă anvelopele alese?
Lățime de la 1.9 la 2.0 – confort redus
Lățime de la 2.1 la 2.25 – confort mediu
Lățime de la 2.30 – 2.80 – confort mare
Pentru dimensiunile mari, precum cea de 2.5 sau mai mare, trebuie să verifici dacă anvelopa ta încape în cadru și în furcă. Este foarte important să măsori partea din spate a bicicletei și furca, astfel încât să fii sigur că anvelopa este compatibilă cu cadrul tău. Cu o anvelopă foarte lată poți rula la o presiune mai mică, spre exemplu de 1.8 bar, ceea ce sporește confortul. Cu cât anvelopa este mai umflată, cu atât aceasta oferă o viteză de rulare mai mare dar scade drastic confortul.
Nu în ultimul rând, ține cont că unele anvelope pot fi montate tubeless, fără cameră, cu lichid antipană – care scade riscul de a face o pană.
BooMag comercializează unele dintre cele mai bune anvelope existe pe piață, așadar sugestiile ți le vom face, vor fi în funcție de produsele pe care le distribuim.
Întreținerea anvelopelor
Anvelopele sunt extrem de importante, ele făcând contactul între roată și suprafața de rulare. La fel ca la mașină, viața unei anvelope depnde foarte mult de tipul ei și de cât de mult a fost folosită. De aceea, vă recomandăm să nu luați ca reper timpul în verificarea anvelopelor. În anumite condiții, anvelopele se pot schimba chiar și la 3000-4000 km parcurși. De aceea, este esențial să fie verificate periodic, ca să nu fie uzate sau deteriorate. Dacă aveți anvelope de oraș, de cele mai multe ori veți găsi pe ele martori de uzură. Adică indicatori care vă arată dacă anvelopele trebuie schimbate sau le mai puteți folosi. La cele de mountain bike (MTB), uzura se simte pe traseu, când scade aderența
Și nu uitați că dacă aveți anvelope montate tubeless, nu înseamnă ca nu le verificați! Acestea au nevoie ca cel puțin o dată la 3 luni să fie verificată starea și cantitatea de lichid antipană. Pentru acest lucru se demontează anvelopa, se curăță lichidul întărit dacă este cazul, se verifică banda de rulare, etapă în care sunt urmărite eventuale obiecte înfipte și sunt eliminate, dupa care se introduce lichid nou și se montează anvelopa la loc. Nu uita că, indiferentcă vrei doar o verificare a anvelopelor, sau e interesează o revizie complexă a bicicletei tale îți stăm la dispoziție la service-ul de biciclete BooMag.
Spor la pedalat!