Începând cu vârsta de 2-3 ani, bicicleta devine pentru majoritatea copiilor, jucăria preferată.
O plimbare cu aceasta pare a fi cel mai potrivit mod de a transforma fiecare ieșire în natură a copilului, cu prietenii sau familia, într-o aventură pe roți.
La fel de rapid cum învață, cei mici și cresc iar odată cu vârsta, se schimbă și nevoile lor. Acesta este motivul pentru care piața articolelor sportive oferă astăzi atât de multe tipuri de bicicletă pentru copii, încât mulți părinți se simt descurajați atunci când trebuie să aleagă una.
Fie că cel mic urmează să primească prima lui bicicletă, fie că a crescut și are nevoie de una mai mare, suntem aici să te ajutăm să faci alegerea corectă!
Cuprins
Tipuri de bicicletă pentru copii
Bicicleta fără pedale (biciclete de echilibru)
Bicicleta cu roți ajutătoare
Bicicleta fără roți ajutătoare
Criterii de selecție
Dimensiunea roților
Vârsta copilului
Înălțimea copilului
Echipamentul de protecție
Accesoriile pentru bicicletă – un plus de zâmbete
Tipuri de bicicletă pentru copii
Se poate vorbi, în principiu, despre trei tipuri de biciclete pentru copii:
- Bicicleta fără pedale (biciclete de echilibru);
- Bicicleta cu roți ajutătoare;
- Bicicleta fără roți ajutătoare.
Bicicleta fără pedale (biciclete de echilibru) - 12 inch
Bicicleta fără pedale este adesea văzută ca o bicicletă potrivită copiilor de 2 - 4 ani.
Dimensiunea roților unei astfel de biciclete este, de obicei, de 12 inch, iar modelul este unul simplu și ușor de manevrat, tocmai pentru a transforma procesul de învățare într-o activitate distractivă, ușurând astfel tranziția către o bicicletă cu pedale.
Bicicletă cu pedale și roți ajutătoare (14-16-18 inch)
După ce copilul s-a obișnuit cu bicicleta fără pedale, următorul pas este să și învețe să pedaleze. Bicicleta cu pedale și roți ajutătoare este un tip de bicicletă pentru copii prevăzută cu 2 roți mai mici, suplimentare, care se pot monta și demonta pe roata din spate. Rolul acestor roți ajutătoare este să îi ofere copilului un sentiment de siguranță și încredere atunci când pedalează.
Bicicleta cu pedale și roți ajutătoare este potrivită copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani. În funcție de vârsta copilului și înalțimea acestuia, dimensiunea roților poate varia între 14, 16 sau 18 inch.
De la 20 inch în sus, vorbim deja despre biciclete potrivite copiilor de 10 ani sau peste, care au mai multe trepte de viteză, mai multe funcții și frână de mână. În timp ce bicicletele de 24 inch oferă modele și specificații asemănătoare celor pentru adulți și pot fi considerate deja biciclete pentru copii de 10-14 ani.
Bicicleta fără roți ajutătoare
Ți-am pregătit mai jos o selecție de biciclete în funcție de dimensiunea roților, care să te ajute să alegi bicicleta potrivită pentru micuțul tău.
Bicicleta fără pedale 12 inch
Bicicletă cu roți ajutătoare 14 inch
Bicicletă cu roți ajutătoare 16 inch
Bicicletă fără roți ajutătoare 18 inch
Bicicletă copii 20 inch
Bicicletă copii 24 inch
Criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi o bicicletă pentru copii
Această alegere poate fi una dificilă, mai ales când trebuie să faci un compromis între preț, calitate, nevoi și model.
Este important să înțelegem și că fiecare copil este diferit, de la constituție la abilități, motiv pentru care este important ca cel mic să testeze bicicleta de fiecare dată și ca aceasta să fie adaptată nevoilor lui, care se schimbă în timp.
Pregătește-te, așadar, să schimbi bicicletele de-a lungul anilor. De multe ori părinții sunt înclinați să cumpere o bicicletă mai mare pentru copil, pornind de la ideea că o va folosi mai mult timp. Nu faceți această greșeală. Pentru a se simți în siguranță, copilul trebuie să poată atinge solul cu picioare în caz de nevoie și să poată apuca cu ușurință manetele.
O bicicletă prea mare, cu o șa prea înaltă îi poate provoca dureri de spate și de gambe și va duce la o imprecizie în mișcări.
De cealaltă parte, pe o bicicletă prea mică, cu o șa prea joasă, copilul va sta într-o poziție incomodă, va înainta cu greutate și nu va mai resimți nicio plăcere în a pedala. În astfel de situații, cel mai adesea cel mic se va simți descurajat și nu va mai dori să exerseze. Ca să îți facem alegerea mai ușoară, o să îți prezentăm principalii factori la care trebuie să fii atent, ca alegerea să fie una adecvată nevoilor copilului tău.
Dimensiunea roților
Etalonul de măsură este inch-ul, adică echivalentul a 2,54 cm, simbolul acestuia fiind ”. Cele mai multe tipuri de biciclete destinate copiilor au roțile cuprinse între 12” și 24”. Începând cu 26”, vorbim deja de biciclete pentru adulți.
Vârsta
Fiecare copil este diferit iar aceste intervale trebuie folosite doar ca reper atunci ne aflăm în căutarea unui tip de bicicletă pentru copii. O bicicletă potrivită unui copil de 7 ani poate fi prea mare pentru un alt copil de aceeași vârstă, dar cu picioare mai scurte.
În concluzie, o bicicletă de copii este corect aleasă atunci când copilul poate să se urce cu ușurință pe ea, ambele picioare ating solul și copilul ajunge cu ușurință la manete.
Înălțimea
Pentru confort și siguranță, copilul trebuie să poată sta drept, cu ambele picioare complet pe sol, fără a se rezema sau așeza pe șa. Este important să poată prinde ghidonul fără a-și întinde complet mâinile, astfel încât coatele să fie ușor îndoite și să poată strânge manetele de frână, care sunt prevăzute la bicicletele de la 20 inch în sus.
Înălțimea șauei este și ea importantă; copilul trebuie să se poată urca cu ușurință pe șa, să stea confortabil și să vadă cu ușurință împrejurimile. Ți-am pregătit mai jos un tabel cu mărimile bicicletelor și intervalele de vârstă estimative pentru care sunt potrivite.
Accesoriile pentru bicicletă – un plus de zâmbete
Așa cum pe piață găsim o gamă largă de tipuri de biciclete pentru copii, putem alege dintre tot atâtea tipuri de accesorii. Unele dintre acestea sunt accesorii esențiale, care oferă protecție copilului, în timp ce altele sunt o sursă de amuzament.
De la casca, la sonerie, coș sau lumini, toate accesoriile vor înveseli cu siguranță noul mic ciclist, făcând din mersul pe bicicletă o adevărată plăcere.
Soneria este un accesoriu de bază pentru bicicleta oricărui copil. Dincolo de a fi o sursă de zgomot și zâmbete, soneria este mai ales un accesoriu necesar pentru siguranța micului ciclist și a celorlalți participanți la trafic.
Coșul de bicicletă și portbagajul
Departe de a fi un accesoriu doar pentru fetițe, coșul de bicicletă este un accesoriu necesar oricărui copil. Coșul poate fi folosit atât pentru a depozita ghiozdanul sau o hăinuță, cât și pentru diferite jocuri în natură, în care cei mici trebuie să caute și să colecționeze comori.
Sticla de apă
Hidratarea este foarte importantă și nu trebuie neglijată nici măcar atunci când copilul este absorbit de noua lui jucărie. Alege o sticlă de apă colorată pentru cel mic ca să îl motivezi să se hidrateze.
Luminile
Tot în categoria accesoriilor indispensabile se încadrează și luminile. Asigură-te că bicicleta copilului este dotată cu stopuri și far funcționabile atât pe față, cât și pe spate. Acest lucru îi va oferi vizibilitate în trafic.
Rucsacul
Rucsacul este un accesoriu extrem de util, în care copilul își poate depozita dulciuri, fructe, gustări sănătoase, sau îl poate folosi pentru a depozita diferite lucruri pe care le găsește la joacă.
Echipamentul de protecție
Casca este un accesoriu esențial pentru orice copil. Pe lângă a fi un accesoriu colorat, care animă, casca este un echipament care oferă protecție și siguranță copilului și este indispensabil. Indiferent că vorbim de o plimbare prin parc, sau un drum spre școală, asigură-te întotdeauna că cel mic poartă cască.
Mănuși
Dacă cel mic devine pasionat de ciclism, oferă-i o pereche de mănuși, care să îl facă să se simtă ca un profesionist pe 2 roți.
Genunchiere și cotiere
Genunchierele și cotiere completează perfect ținuta oricărui mic ciclist, fiind extrem de importante pentru protecția copiilor, mai ales a celor care acum învață mersul pe bicicletă.
Atunci când alegi bicicleta pentru copilul tău, nu uita că primul lucru care îl va face pe copil să vrea să exerseze este dacă se va bucura de această activitate.
Pentru asta, are nevoie ca bicicleta să fie adaptată nevoilor și stadiului în care el se află în procesul de învățare. Casca este și ea indispensabilă, fără excepție și în orice situație, pentru a-l proteja pe copil încă din momentul învățării echilibrului. Nu uita că fiecare copil este diferit, răbdarea și îndrumarea ta fiind esențiale pentru a-i oferi încredere și motivație de-a lungul procesului de învățare.