Ridica gratuit comanda din magazinul BooMag.ro, Popesti-Leordeni, Ilfov, Drumul Fermei 73A.

Mersul pe bicicleta in sezonul rece: Recomandari si sfaturi utile

Mersul pe bicicleta in sezonul rece: Recomandari si sfaturi utile

Vremea de afară pare că ne joacă feste. Când credem că primăvara și-a intrat în roluri, ne trezim cu zile friguroase, care ne fac să scoatem paltoanele din șifonier. Dacă în zilele călduroase ciclismul este o plăcere, mersul pe bicicletă în sezonul rece poate părea o idee proastă la prima strigare pentru cei mai mulți dintre noi. Sezonul rece vine la pachet cu vreme anevoioasă și condiții vitrege de trafic. Așa că ce motiv ai putea avea să ieși la pedalat sub cerul liber, pe o astfel de vreme? Ei bine, nouă ne vin în minte câteva motive convingătoare, așa că ți-am pregătit o listă cu beneficiile mersului pe bicicletă în sezonul rece. 

Cuprins

Beneficiile mersului pe bicicletă în sezonul rece

Cum te pregătești pentru mersul pe bicicletă în sezonul rece?

Reguli de urmat

Mersul pe bicicletă în sezonul rece. Echipament și accesorii necesare
 

Beneficiile mersului pe bicicletă în sezonul rece

Chiar dacă sezonul dedicat bicicletelor pare să fie primăvara, asta nu înseamnă că pe timp de iarnă trebuie să pui lacătul pe bicicletă și să o abandonezi în magazie sau garaj. De fapt, contrar așteptărilor, ciclismul practicat în sezonul rece are multe beneficii și este chiar recomandat, atât timp cât te echipezi corespunzător. Trecem în revistă cele mai importante beneficii ale mersului pe bicicletă pe timp de iarnă. 

1. Te menține în formă

Vremea rece vine la pachet cu ceva mai mult sedentarism pentru toată lumea. Frigul de afară, vremea geroasă, ninsoarea sau ploaia sunt fenomene care te fac să rămâi de cele mai multe ori în casă, la adăpostul căldurii și confortului unui ceai cald. Lipsa mișcării și a activităților în aer liber, pe vreme rece, explică de ce iarna aduce cu sine și ceva kilograme în plus. Soluția la această problemă rămâne tot mișcarea.  

Vestea bună este că frigul nu aduce doar disconfort, ci și un consum mai mare de calorii. Un studiu realizat de Universitatea din Utah arată că rata metabolică bazală crește ușor pe timp de iarnă. Cu alte cuvinte, cantitatea de calorii pe care o arzi stând degeaba crește odată cu vremea rece. Motivul? frigul te face să tremuri, punând astfel în mișcare mușchii, cu scopul de a produce căldură. Așadar, deși expunerea la frig duce inevitabil la un consum ridicat de calorii. 

Nu te ascunde în casă când afară este frig și bucură-te de pedalat în orice sezon!
 

2. Îmbunătățește starea de spirit

Iernile sunt cunoscute pentru creșterea cazurilor de depresie. Motivul stă într-o combinație nefericită de mai scurte, nopți mai lungi și temperaturi joase care te fac să stai mai mult în casă. Nu ar trebui să te mire, așadar, că plimbările în afara casei singur, sau împreună cu alții va contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de spirit. 

Ciclismul înseamnă mișcare și bună dispoziție și duce la îmbunătățirea sănătății fizice și psihice. Așa se explică studiile care arată că cicliștii sunt mai predispuși la fericire față de restul oamenilor. 

3. Te scutește de îmbolnăviri

Eficiența sistemului nostru imunitar este mai ridicată atunci când supunem organismul la tratamente reci repetate. Un studiu Harvard arată că nu vremea rece este cea vinovată de îmbolnăviri în sezonul rece, ci faptul că petrecem mai mult timp în casă, crescând astfel schimbul de germeni în spațiu închis. Atleții folosesc chiar unele tehnici de trecere a organismului prin șoc rece-cald, pentru a reduce inflamațiile și a relaxa mușchii după efort prelungit. Mersul pe bicicletă pe vreme rece, urmat de un duș cald va avea același efect anti-inflamator, scăpându-te de durerile musculare. 

4. Faci economii

Prețurile la combustibil au explodat în ultima vreme. Cheltuielile cu benzina și motorina sunt și mai ridicate în sezonul rece, ca urmare a nevoii de încălzire și a cererii ridicate pe timp de iarnă. Ciclismul oferă o nouă oportunitate de transport, nu doar mai sănătoasă, ci și mai ieftină. Mersul pe bicicletă te poate salva nu doar de boli, ci și de cheltuieli care îți pot afecta planul de economii. 

Cum te pregătești pentru mersul pe bicicletă în sezonul rece?

Când temperatura de afară este foarte scăzută, la fel de scăzută poate fi și motivația ta. Dacă pe lângă frig, mai luăm în calcul și murdăria care se formează pe șosele, începe să fie destul de greu să te automotivezi pentru a te urca în șa. De aceea, avem pentru tine câteva sfaturi, care să te ajute să pedalezi cu disconfort minim, chiar și în sezonul rece. 

1. Îmbracă-te corespunzător!

Știai că organismul uman ia cele mai multe decizii bazate pe temperatura lui? Corpul nostru are multe sarcini zilnic, însă menținerea unei temperaturi constante este una dintre priorități. Când aerul din mediul înconjurător este rece, o mare parte din căldură se pierde din organism, însă cu toate acestea, corpul reușește să-și mențină aceeași temperatură. Reglarea temperaturii corpului este un proces complex, la care participă mai multe organe, sub conducerea atentă a sistemului nervos, care dictează ce este de făcut.  

Deși corpul știe ce să facă pentru a-și păstra o temperatură constantă, îl poți ajuta și tu prin utilizarea echipamentului corespunzător pentru bicicliști. Folosește principiul foilor de ceapă. Decât 1-2 straturi foarte groase, mai bine 3-4 mai subțiri. Pedalând, corpul tău produce suficientă căldură pentru a te încălzi, așa că nu este nevoie să te îmbraci prea gros, chiar dacă afară este frig. Cel mai important este să ai extremitățile bine izolate (mâini, cap, picioare). 

2. Consumă alimente potrivite!

Pe lângă haine potrivite, alimentația este și ea importantă. Mersul pe bicicletă în sezonul rece implică un efort fizic mai mare din partea ta. De aceea, este important ca mesele tale pe timp de iarnă să includă alimente care să-ți ofere energie. 

Ghimbirul, uleiul de cocos, scorțișoara sunt câteva alimente care nu doar că mențin corpul cald, dar ajută și la îmbunătățirea sistemului imunitar. Cerealele integrale, supele calde sau ceaiurile sunt la fel de importante.  

3. Bea suficientă apă!

Când vremea este rece, de cele mai multe ori apare o falsă senzație de hidratare. Statisticile arată că cei mai mulți dintre noi nu beau la fel de multă apă iarna ca vara. Nu te lăsa păcălit! Organismul tău are nevoie de suficiente lichide pentru hidratare, chiar și atunci când temperatura din termometru este negativă. 

4. Ai grijă de bicicleta ta!

Așa cum organismul tău e mai sensibil iarna, tot așa bicicleta ta are nevoie de o atenție sporită în sezonul rece. Sarea de pe șosea, folosită iarna pentru deszăpezire, umezeala și murdăria agresează roțile, frana și transmisia. De aceea, trebuie să cureți mai des lanțul și pinioanele și să te asiguri că sunt unse.
 

Reguli de urmat

Dacă am reușit să te convingem să scoți bicicleta la plimbare și în vremurile mai puțin călduroase, trebuie să ai reții că ciclismul în sezonul rece vine la pachet cu o serie de reguli, menite să te protejeze pe tine și pe cei din jur de accidente. 

1. Anvelope speciale 

Prima regulă de care trebuie să ții cont este că nu ai voie să circuli cu bicicleta pe un drum public, dacă străzile sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă. Nu te abate de la această regulă, dacă nu vrei să iei amendă. De asemenea, este important să reții că, pe timp de iarnă, bicicleta trebuie echipată cu anvelope speciale pentru sezonul rece, anvelope care au niște ținte metalice încorporate în cauciuc. 

2. Dotarea cu lumini 

Dacă pleci la drum pe timp de noapte, asigură-te că nu îți lipsesc accesoriile obligatorii, prevăzute de Codul Rutier. Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu far galben sau alb pe față, lumină roșie pe spate și benzi reflectorizante sau orice alt dispozitiv reflectorizant pe spițe. Găsești aici mai multe despre echiparea bicicletei pe timp de ploaie, iarnă sau noapte. 
 

Echipament și accesorii necesare

În sezonul rece, din cauza condițiilor neprietenoase în care pedalezi, până și piesele opționale de echipament sau accesoriile devin de cele mai multe ori necesare. Ele sporesc confortul și te ajută să te bucuri de pedalat, chiar și atunci când vremea nu te ajută prea mult. 

Extremitățile trebuie protejate foarte bine, așa că ai grijă să fii echipat cu mănuși

Îți prezentăm o pereche de mănuși ideale pentru sezonul rece. 

Manusi

 

Mănușile sunt prevăzute cu fixare de tip Velcro. Partea exterioară a degetului mare este din material terry iar partea superioară din mesh. Pe palme, au piele sintetică perforată, pentru o ventilație mai bună. 

  • Lumini

Luminile sunt obligatorii și extrem de importante pentru că te fac mai vizibil în trafic. 

Far Gaciron

 

GACIRON V9D - 1800 este cel mai avansat far al nostru de până acum. Are o putere uimitoare de 1800 lumeni și este protejat de o carcasă de aluminiu, cântărind doar 206g. Poți alege unul dintre cele 6 moduri de funcționare: flash, stroboscop și 4 niveluri de intensitate.

  • Apărători noroi

Deși nu sunt obligatorii, apărătorile de noroi sunt necesare atunci când pedalezi în condiții de umezeală sau noroi, pentru că te feresc de murdăria de pe șosele. 

Aparatori noroi

Set de apărători cu o lățime de 58mm, compatibile cu roți de trekking 28”. Sunt realizate din material PET flexibil cu tije metalice. Greutate mică, de doar 475 g. 

  • Accesorii reflectorizante

Benzile reflectorizante sunt și ele necesare, mai ales dacă vorbim despre condiții meteorologice vitrege, cum ar fi ceața, ploaia sau întunericul.

accesoriu reflectorizant.png
 

Accesoriu reflectorizant cu prindere peste pantalon, verde fosforescent, cleme și nylon flexibil. Setul include 2 bucăți.   

Când te gândești la frigul de afară, primul lucru care îți vine în minte este cum să te ascunzi mai repede sub o pătură, cu o cană de ciocolată caldă lângă. Vremea rece îți dă bătăi de cap, vântul nu îți este prieten și nu îți place mizeria de pe șosele când plouă sau ninge. Nici nouă. Cu toate acestea, este important să reții că ciclismul a evoluat foarte mult în ultima perioadă și poți să te bucuri de pedalat chiar și în cele mai vitrege condiții. 

Ai grijă să te echipezi corespunzător și să dotezi bicicleta cu accesoriile obligatorii. Și bucură-te de ciclism iarna ca în orice alt anotimp!

 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!